Mikor a férfiak női melleket növesztenek...

03.09.2014
Mikor a férfiak női melleket növesztenek... >> Tudomány
Az ösztrogenikus hatás, ösztrogén dominancia.

Az ösztrogén egy női hormon amely kis mennyiségben a férfiak szervezetében is jelen van. Ennek a hormonnak a túltermelődésére a férfiaknak különösképpen kéne ügyelniük. Röviden arról van szó hogy a modern férfiak szervezetében a tesztoszteron hormon bizonyos hatások miatt (főleg étrendi)  ösztrogén női hormonná alakul át. Lényegében egy kémiai folyamatról van szó amelyet az  aromatáz enzim működésének károsodása okoz. A jelenség az öregedéssel együtt jár, viszont manapság egész fiatal korban lévő férfiaknál is megfigyelhető. Az aromatáz enzim működését a mai egészségtelen környezet és  rossz táplálkozási szokások ételekben, italokban, kozmetikumokban található kémiai anyagok, alkohol stb. nagy mértékben befolyásolják.

Az aromatáz enzimkomplex a zsírszövetben termelődik. Nőknél például az optimális ösztrogénszint fenntartását az aromatáz hatás segíti elő. Csakhogy az aromatáz enzim túltermelődése a nőkre nézve is nagyon veszélyes, hormonális egyensúlyfelbomlást, betegségeket és rákot okozhat.

A tipikus jellemvonásai ennek a folyamatnak az a fajta elhízás mikor a férfiak nőies alakot öltenek. Nagy pókhasat és melleket növesztenek. Aki egyértelműen kövér annak szervezetében e folyamat nyilvánvalóan  jelen van és kifejti hatását. De ismerek olyan papa testű férfiakat akik gyakorlatilag nem kövérek de melleiken és alsó has tájékon abszolút látható az ösztrogenikus elhízás. 

 

           

 A szennyezett környezet és a silány minőségű műanyagokban gazdag feldolgozott ételek fogyasztása hip-hop elindítja ezt a folyamatot. A férfiak teljesítőképtelen krémesekké a nők pedig önbizalomhiányos (és még sok más probléma) töltött galambokká válnak.

A legegyszerűbb anti aromatáz aktivitást elősegítő lépések a testzsírszázalékcsökkentés és a máj rendszeres detoxikálása.  Hogyan tudod még ezt a folyamatot pozitívan befolyásolni azt az alábbi pontokban leírom neked:

-          A fűszerek közül:kamilla, kurkuma, oregáno, timián, zsája ,gyömbér.

-          A máj méregtelenítő funkcióit segítő élelmiszerek továbbá: zöld leveles saláta, gyümölcsök( citrom,bogyós gyümölcsök, alma, papaja, ananász) zabpehely (mértékkel), időnként hüvelyesek de semmiképp nem szója.

 

Ami ezen a területen nagyon fontos az a megfelelő zsírok bevitele. Ha szervezetünket jó arányokban látjuk el omega-3 és omega-6 ( SAFA 27%, MUFA 55%, PUFA 18%  arány) zsírsavakkal akkor a hormonrendszerünk hibátlanul tud működni. A megfelelő zsírbevitelről ebben a cikkben írtam. A megfelelő arány az 1: 2 – 1:5 ig ( az első szám az omega-3 a második az omega-6 ). A mai modern táplálkozásban ezek az arányok az emberek szervezetében gyakran elérik az 1:20- 1:50 arányt ahol magasabbik szám a gyulladáskeltő omega-6 ot jelenti. Ez azt jelenti hogy a minimumra kéne csökkentened minden növényi olaj fogyasztását kivéve ezeket: avokádó, kókusz olaj, lenmagolaj, kender olaj. Növeld a minőségi állati eredetű zsírok bevitelét : hal olaj, plankton olaj , fűvel táplált és napfényen legelésző állatok húsa/zsírja, tojás.

Hangsúlyozom hogy minőségi állati zsiradékokra gondolok. Egy olyan sertés zsírja ami szénhidrátokkal és gabonafélékkel volt etetve annak zsírja diametrálisan eltér attól az állattól mint amely legelészve szelektíven ösztönösen táplálkozik a réten. Az ilyen szalonna az nem túl jó döntés.

A napfényen szabad kifutóval elláttott szedegető tyúkok tojás sárgájának omega-3 omega-6 zsírsavarányai teljesen eltérnek  a nagyüzemileg tenyésztett tyúkokétól.

Az állatokra ugyanúgy károsan hatnak azok az ételek tápok amelyek az evolúció során nekik nem rendeltetésszerű (csak alkamalmazkodásból tűri meg a szervezetük, de ez nem azt jelenti hogy egészségesek is). Ha mi emberek is csak olyan élelmiszereket fogyasztanánk mint pl. ez előtt 25 000 éve fogyasztott az ember akkor szervezetünk az életünk végéig optimálisan tudna működni. Ma csak a kevésbé rossz utat kereshetjük mert a teljes BIO élelmiszer amire a szervezetünk egészségesen működik szinte elérhetetlen.

Ezek után ha látsz egy csöcsös férfit, serdülőt a strandon már tudod, hogy részben mi zajlik le a szervezetében. Ha esetleg ismered is akkor tanácsolhatsz is neki,  mit kéne tennie hogy a kialakult helyzet rendbe jöhessen. De mindenekelőtt saját magaddal foglalkozz és érd el, hogy  elégedett lehess a képpel amit a tükörben látsz. Tájékozódj, kérj tanácsot, cselekedj!

 

Felhasznált irodalom: Vlado Zlatos - Životospráva Hozzászólások

Dogos Sprint